Hoe wordt een rozenkelim gemaakt?

Serghei Caranfil, de eigenaar van Serozatapijten.nl, is geboren in Moldavië. Hij heeft van zijn eigen oma en moeder geleerd hoe een rozenkelim wordt gemaakt. Hij zal in deze blog uitleggen hoe dit proces van begin tot eind eruit ziet.

Serghei Caranfil. Serozatapijten.nl
Serghei Caranfil (eigenaar Serozatapijten.nl)

Alle rozenkelims zijn gemaakt van schapenwol.  Eerst werden de schapen geschoren en de wol gewassen. Nadat de wol helemaal was gedroogd, werd het met de hand gekamd en daarna gesponnen. Dit proces vond altijd plaats in de zomer, zodat de wol goed kon drogen. Nadat de wol was gesponnen, werd het gekleurd met natuurlijke kleurstoffen. De kleuren werden uit de natuur gehaald. Denk aan wijn, bloemen, walnoten en uienschillen. Ze kookten de wol in een grote pan met het natuurproduct, zodat de wol de kleur aannam van de natuurlijke verfstof. Soms werd er gebruik gemaakt van synthetische verfstoffen, met name om de fellere kleuren te krijgen. Dit was vaak het geval bij de jongere kelims (ongeveer 30 tot 40 jaar oud).  

Alle rozenkelims hebben een uniek ontwerp. Dit ontwerp werd door de maker zelf bedacht en uitgetekend. Ook was het mogelijk een ontwerp op millimeterpapier te kopen bij mensen die hier veel ervaring mee hadden.  Er waren uiteenlopende redenen waarom men een rozenkelim ging maken. Vaak werd het door jonge vrouwen gemaakt die gingen trouwen, als bruidsschat.  Hun moeder of oma hielp haar hierbij. Ook werd er veel geweven voor decoratie aan de muur of op de vloer. Voor veel vrouwen was het weven een hobby die van generatie op generatie werd overgedragen.

Als het ontwerp klaar was, ging men aan de slag met het maken van een weefgetouw. Op het weefgetouw werden eerst de slagdraden gespannen. De slagdraden zijn van katoen. Dit is een bewuste keuze, zodat de rozenkelim niet gaat krimpen. Het weven is een zeer arbeidsintensief proces wat met veel aandacht werd gedaan.  Het weven nam zeker een aantal maanden in beslag. Als de rozenkelim helemaal af was, haalden ze hem van het weefgetouw en wordt de kelim goed gewassen. Vervolgens werden de franjes mooi afgewerkt.

         Een rozenkelim op een weefgetouw.

Tegenwoordig wordt het er nog steeds wel geweven in Moldavië, maar niet meer zoals vroeger en op veel kleinere schaal. De prachtige hand gesponnen en natuurlijke gekleurde rozenkelims zoals wij die in de winkel hebben liggen, worden helaas niet meer gemaakt. Ze worden steeds schaarser en er zijn nog maar weinige mooie exemplaren te vinden.

Benieuwd naar onze prachtige kelim collectie? Kijk op onze website: https://www.serozatapijten.nl/rozenkelim-maimana-kelim