Die prachtige handgemaakte patchwork vloerkleden... we hebben er meer dan 200 op voorraad. Maar hoe wordt zo'n patchwork vloerkleed nou gemaakt? Het is een arbeidsintenstief proces, waarvoor veel stappen worden doorlopen. De oorsprong van deze vloerkleden ligt tientallen jaren terug in de bergen van Turkije en Iran, waar het knopen van tapijten nog een onderdeel van de cultuur was.

Onze patchwork vloerkleden worden gemaakt in Turkije. Ze gebruiken hiervoor Turkse en Iraanse vintage vloerkleden. Deze vintage vloerkleden zijn (semi)antieke Perzische en Oosterse tapijten van 40 tot 100 jaar oud. U haalt hiermee dus echt een stuk geschiedenis in huis. De motieven die u terugziet in deze vloerkleden hebben allemaal hun eigen betekenis en zijn soms al duidzenden jaren geleden ontworpen en bedacht. Het eerste handgeknoopte tapijt wat ooit is gevonden in Perzië, stamt uit het jaar 500 voor Christus.

Deze vloerkleden die worden gebruikt, waren van oorsprong hoogpolig en hebben ze eerst geschoren om een mooie vintage look te krijgen.

Patchwork vloerkleed - Serozatapijten.nl

Sommige kleden gaan in een verfbad, andere behouden hun originele kleur. Altijd worden de vintage vloerkleden grondig gewassen.

Patchwork tapijt - Serozatapijten.nl

Het unieke aan een patchwork tapijt is dat er een mix wordt gebruikt van tapijten uit verschillende streken en landen. Zo zit er in 1 tapijt wel 5 tot 10 verschillende vintage vloerkleden. De kwaliteit van de vintage vloerkleden is erg belangrijk. Zo moet er een goede knoopdichtheid zijn en moeten de kleden geen gaten, reparaties of vlekken hebben. Zo gaat het patchwork tapijt langer mee.

De vintage vloerkleden worden eerst in stukken gesneden.

Vintage patchwork tapijt - Serozatapijten.nl

Daarna wordt er in de gewenste maat een mooi design gemaakt. De kleuren moeten mooi bij elkaar passen, waardoor het patchwork vloerkleed in balans is.

Patchwork kleed - Serozatapijten.nl

Vervolgens worden alle losse stukken afgewerkt om rafelen te voorkomen. Daarna worden alle stukken met de hand met een festonsteek aan elkaar gestikt. Ze gebruiken hiervoor stevig en dubbel draad. Het is belangrijk dat dit met de hand wordt gedaan. Dit is steviger dan een machinale afwerking. 

Patchwork karpet - Serozatapijten.nl

Het kleed wordt tot slot aan de achterkant afgewerkt met een katoenen onderkleed. Dit katoenen onderkleed wordt eronder geplakt, zodat de stukken nog steviger aan elkaar vast zitten. Dit is belangrijk voor de levensduur.

Tot slot wordt het kleed gestofzuigd en kan het worden opgestuurd naar Nederland, waar het een tweede leven krijgt in een Hollands interieur. 

Vintage patchwork vloerkleed

Met een patchwork vloerkleed van Serozatapijten, heeft u een uniek en volledig handgemaakt product in huis liggen!